Till nästa år ska vi borsta upp gamla katten Farmor och ställa i kastratklass, vilket ger att jag främst kommer mata mig själv med kakor..? Så på begäran delar jag med mig av receptet - så vi alla kan bli självförsörjande på kaka. LYCKA TILL & SMAKLIG SMASK!
![]() |
Katternas Medaljkaka
tolkat från "pudrade citronrutor" ur nya Annas Mat
(med ärliga och empiriskt belagda kommentarer från Yours Truly...)
(med ärliga och empiriskt belagda kommentarer från Yours Truly...)
Till ca 20 st behövs deg av:
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
Krämen ovanpå, frisk citron:
3 medelstora ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
rivet skal av 1 stor citron
5-6 msk pressad citronsaft
florsocker att sikta över
Gör gärna bottendegen i matberedare.
Mät upp mjöl och socker tillsammans med vaniljsocker i apparaten, och lägg i smöret fördelat i klickar.
Arbeta snabbt ihop degen, som inte ska vila utan direkt plattas ut i formen med mjölade fingrar.
En form med löstagbar kant rekommenderas, ca 20x25 cm stor.
Men, en tager vad en haver... Jag har själv en ngt större form, samt en avsevärt mindre, och justerar därmed receptet till hälften, eller 30% mer av allt... på en höft. Verkar inte vara så kinkigt.
Förgrädda mitt i ugnen i 200 grader under 12-15 minuter.
Fritt att prova sig fram med gräddningstiden - kakan får lite olika karaktär när den gräddas något i underkant jämfört med att låta den få ordentligt med färg. Bägge trevliga; en fråga om tycke och smak.
Medan botten gräddas, vispa ägg och socker rejält pösigt.
Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft och rivet skal.
Häll smeten i den förgräddade degformen och grädda i ytterligare 10 minuter.
Citronkrämen är fortfarande lös när kakan tas ur ugnen men det är helt i sin ordning.
Den sätter sig när kakan kallnar. Är en fortfarande inte nöjd med konsistensen, går det utmärkt att låta kakan stelna i kylskåp ett par timmar och sedan servera den direkt ur kylen - den blir härligt frisk och läskande en varm sommardag!
Pudra rätt mycket florsocker (med ex mjölsikten eller en tesil) över den nygräddade varma kakan. Låt den sedan kallna helt och vila till dagen därpå. Lyft först då kakan ur sin form och skär i rutor, ca 6x6 cm stora.
...eller form och storlek efter behag och behov. Och var försiktig med florsockret... less is more!
Resultatet blir verkligt goda "bakelser" som dessutom är ovanligt lätta att göra. Till fest kan bakelserna serveras på portionstallrikar med exempelvis bär och gärna några blad citronmeliss.
Med sin starka färg och smak är de t ex formidabla även skurna till små munsbitar på ett konfektfat, kanske 2x2 cm? Eller dekorera med spritsad grädde/fromage som en alternativ tårta?
En mångsidig favoritkaka!


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar